Bevolkingsonderzoek
Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar krijgen eens in de vijf jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Het doel is het vroegtijdig opsporen van ( voorstadia van) baarmoederhalskanker. Deelname is gratis en geheel vrijwillig.
Waarom een bevolkingsonderzoek?
Baarmoederhalskanker komt vooral voor bij vrouwen in de leeftid van 30 tot en met 60 jaar.Het is wetenschappelijk aangetoond dat dat eens in de vijf jaar deelnemen in de meeste gevallen voldoende is om afwijkingen op tijd te ontdekken. Deze vorm van kanker ontstaat meestal heel langzaam. Dankzij het bevolkings onderzoek is het mogelijk afwijkingen op te sporen als u nog geen klachten heeft. Eris vaak een minder ingrijpende behandeling nodig bij een voorstadium van kanker. Het opsporen van afwijkingen gaat door middel van een uitstrijkje
Niet deelnemen, uitstellen of overslaan van het onderzoek.
Deelnemen is niet meer nodig al uw baarmoeder, inclusief de baarmoederhals, is verwijderd. Als u zwanger bent moet het maken van een uitstrijkje tot 6 maanden na de bevalling uitgesteld worden. Borstvoeding op zich is geen reden een uitstrijkje uit te stellen. Als u de laatse 12 maanden reeds een uitstrijkje heeft laten maken met een normale uitslag, hoeft u deze keer niet deel te nemen. Over 5 jaar ontvangt u een nieuwe uitnodiging. BIj niet deelnemen,uitstellen of overslaan wordt u gevraagd om schriftelijk( met handtekening) de reden van niet-deelname te sturen aan de screeningsorganisatie die het bevolkingsonderzoek in deze regio uitvoert.
Hoe neemt u deel aan het bevolkingsonderzoek?
U ontvangt via de huisarts een uitnodiging voor deelname. U kunt met de assistente voor een afspraak . De doktersassistente zal in de regel ook het uitstrijkje afnemen. Wilt u het onderzoek door de huisarts laten uitvoeren dan dient u dat aan de assisistente door te geven.
Hoe verloopt het onderzoek?
Het uitstrijkje maken duurt zo'n 10 minuten. Eerst worden u enkele vragen gesteld bv. over uw laatste menstruatiedatum. Vervolgens moet u zich gedeeltelijk uitkleden en plaats nemen op de onderzoeksbank. Om het uitstrijkje te kunnen maken, worden er cellen weggehaald bij de overgang van de vagina naar de baarmoeder, de zogenaamde baarmoederhals.
De uitslag van het uitstrijkje
Bij de meeste vrouwen is geen verder onderzoek noodzakelijk. Er zijn dan geen afwijkingen gevonden aan de baarmoederhals. Indien een uitstrijkje slecht te beoordelen is, zal dit opnieuw gemaakt moeten worden. U dient altijd zelf ongeveer 2 weken na het onderzoek telefonisch te informeren naar de uitslag van het onderzoek.
Geen garantie
Een groot deel van de gevallen van baarmoederhalskanker kan via onderzoek tijdig worden ontdekt. Toch kan het u geen 100% zekerheid geven het uitstrijkje is een momentopname. Het is geen garantie dat alles tot het volgende uitstrijkje in orde zal blijven. Ga daarom altijd naar uw huisarts als u last krijgt van:
- hinderlijke afscheiding uit de vagina
- bloedverlies tijdens of vlak na de geslachtsgemeenschap
- bloedverlies buiten de menstruatie
- bloedverlies als u een jaar of langer geen menstruatie meer heeft gehad
Heeft u nog vragen?
Altijd kunt u vragen neerleggen bij uw huisarts of kijken op: www.rivm.nl/bevolkingsonderzoeknaarbaarmoederhalskanker
verder nuttig:
Stichting Bevolkingsonderzoek Zuid-West
Tel 088-2482000 (gratis) van ma. t/m vr. 8.30 tot 17.00uur
www.bevolkingsonderzoekzuid-west.nl
Bevolkingsonderzoek borstkanker
Algemeen
Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen in Nederland. Het wordt ieder jaar bij zo'n 10.000 vrouwen vastgesteld. Ongeveer 60% van alle borstkankerpatienten geneest.Bevolkingsonderzoek is een van de mogelijkheden om borstkanker in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen. Als vrouwen elke 2 jaar meedoen aan het bevolkingsonderzoek , is de kans op genezing veel groter. Dan is ook een borstbesparende behandeling mogelijk.
Het onderzoek
Elke 2 jaar krijgen alle vrouwen van 50 tot 75 jaar een uitnodiging om deel te nemen een het bevolkingsonderzoek borstkanker.Op de uitnodiging staat waar en wanneer u wordt verwacht. Deelname is vrijwillig en gratis. Het onderzoek bestaat uit het maken van een Rontgenfoto van beide borsten, de mammografie. de foto's kunnen kleine afwijkingen zichtbaar maken, ook las ze niet voelbaar zijn of klachten geven.
De foto's worden beoordeeld door 2 radiologen.U krijgt de uitslag naar huis gestuurd binnen 2 weken na het maken van het onderzoek. Mochten er afwijkingen op de foto's gevonden zijn dan wordt u binnen deze tijd door u huisarts opgebeld. Deze verteld u wat er op de foto's ontdekt is. Dan zal hij voor u een afspraak maken bij een chirurg in een van de regionale ziekenhuizen voor nader onderzoek.
Klachten
Het is belangrijk te blijven letten opverschijnselen die kunnen duiden op borstkanker. Let vooral op:
- een knobbeltje in de borst
- een deukje/ kuiltje in de huid of plaatselijke verdikking van de huid van de borst
- tepel die zich in korte tijd naar binnen trekt
- (bloederig) vocht uit de tepel
- veranderingen aan de tepel die gepaard gaan met roodheid, schilferingen of eczeem
Hebt u een van deze klachten, wacht dan niet op het volgende bevolkingsonderzoek, maar meldt u bij uw huisarts.
Verdere informatie via: