Andere spreekuren
Op afspraak is er een spreekuur voor de volgende patientengroepen:
- diabetes mellitus
- COPD (chronische bronchitis)
- astma
- hart- en vaatziekten
- kwetsbare ouderen
Zoals u wellicht weet worden patienten met diabetes, hart- en vaatziekten, astma, COPD en binnenkort ook hartfalen binnen onze praktijk begeleid volgens de protocollen van Knooppunt Ketenzorg.
Diabetes mellitus
De controles voor de patienten met diabetes mellitus (suikerziekte) is in onze praktijk in handen van Jessica Haasnoot, de praktijkverpleegkundige, tevens diabetesverpleegkundige. Zij vervolgt de diabetespatienten volgens een vast protocol:
- eenmaal per jaar bezoekt u haar voor een uitgebreide controle. Ruim een week voor afgaand aan deze controle laat u in het huisartsenlaboratorium bloed-en urineonderzoek verrichten. Bij dit onderzoek krijgt u van de assistente een laboratoriumformulier en urinepotje mee. Bij dit onderzoek moet u nuchter zijn d.i vanaf 24.00 uur de voorafgaande avond niets eten en drinken.
- elke 3 maanden vindt er een tussentijdse controle plaats van ongeveer 20 minuten. Bij deze controle wordt u verzocht nuchter te komen. In de praktijk lukt dit niet altijd dan wordt er op een ander tijdstip nuchtere glucosewaarde geprikt. Er wordt een nuchtere glucosewaarde gemeten( d.i.vanaf 24.00 u de vorige avond niets eten en drinken), de bloeddruk wordt gecontroleerd evenals u gewicht. Verder worden er nog vragen gesteld over uw medicatiegebruik en evt. opgetreden klachten. Er wordt na de controle direct een afspraak gemaakt voor over 3 maanden.
- mocht u voor de diabetes nog niet onder controle van een oogarts zijn dan wordt er voor u een afspraak gemaakt , dit onderzoek kan overigens ook plaatsvinden bij het huisartsenlaboratorium SCAL. Regelmatig wordt bekeken of een bezoek aan de dietiste gewenst is
- mocht u niet in staat zijn naar de praktijk te komen dan wordt u thuis bezocht door de praktijkverpleegkundige
- elk jaar , begin november, krijgt u een oproep voor een griepprik.
- in de praktijk hebben wij vele informatiefolders-en boeken over alles wat met uw ziekte te maken heeft. U kunt ze bij de assistente krijgen/lenen. Ook kunt u lid worden van de Diabetes Vereniging Nederland. Tel. nr .033-4630566. www.dvn.nl, verder kunt u veel info vinden op www.diep.info (inloggen met code PO 6014)
- klik hier voor de folder van onze ketenzorg organisatie
COPD/astma spreekuren
Eens in het halfjaar wordt u door de praktijkverpleegkundige uitgenodigd voor een longfunctietest (spirometrie), u vult een vragenlijst in over uw welbevinden en er wordt geinformeerd naar uw rookgedrag. Er wordt gekeken of u uw inhalatie medicatie op de juiste manier toedient en of de medicatie aangepast dient te worden. Eenmaal per jaar ontvangt u een uitnodiging voor de griepvaccinatie.
klik hier voor de folder astma van onze ketenzorg organisatie
klik hier voor de folder COPD van onze ketenzorg organisatie
Hart- en vaatziekten
De assistenten zullen patienten viermaal per jaar controleren. Op elk spreekuur wordt de bloeddruk gemeten en worden u vragen gesteld over leefgewoonten en medicatiegebruik. tevens komt u rookgedrag aan de orde.
Eens per jaar wordt uitgebreid bloedonderzoek gedaan op suiker, cholesterol en nierfunctie. Op indicatie kan er er een ECG (hartfilmpje) worden gemaakt. Indien nodig wordt u verwezen naar dietiste.
De assistente werkt volgens de richtlijnen Cardiovasculair Risicomanagement waarin het beleid t.a.v. de begeleiding van hoogrisicopatienten voor hart -en vaatziekten is vastgelegd. Mocht er reden voor zijn (een hoge bloeddruk ondanks medicatie bv) dan wordt u door de assistente doorgestuurd naar een van de huisartsen voor aanpassing van -of het starten van nieuwe medicatie.
Het is de bedoeling om komende jaren ook de oudere (>55 jr) rokers in onze praktijk in kaart te brengen en bovengenoemde begeleiding aan te bieden. Verder is de begeleiding ook bedoeld voor mensen met slechte beenvaten, ernstig overgewicht en gestoorde cholesterolhuishouding.
klik hier voor de folder hart- en vaatziekten van onze ketenzorgorganisatie
klik hier voor de folder hartfalen van onze ketenzorgorganisatie
Kwetsbare ouderen
Binnen de praktijk willen wij de zorg voor onze kwetsbare ouderen graag verbeteren. De huisarts en de praktijkverpleegkundige zijn bezig om de kwetsbare ouderen binnen de praktijk in kaart te brengen en hen de zorg die nodig is te bieden. Uitgangspunt is dat ouderen zelf keuzes maken over de aard en ondersteuning die zij wensen. Ouderen hebben behoefte aan zorg die gericht is op kwaliteit van leven: minder belasting, beter functioneren en meer zelfredzaamheid.
De wet en regelgeving in het kader van de AWBZ zijn enorm veranderd de afgelopen jaren. Het resultaat is dat ouderen meer dan voorheen zijn aangewezen op zichzelf, mantelzorgers en de eerste lijn.
De patiënten die in aanmerking komen worden thuis bezocht of uitgenodigd voor het spreekuur van de huisarts of praktijkverpleegkundige. Aan de hand van vragenlijsten en gesprek waarbij gekeken wordt niet alleen naar mogelijke problemen maar ook naar prioriteiten en doelen m.b.t. kwaliteit van leven van de oudere patiënt. Indien nodig zal er verder onderzoek gedaan worden bijvoorbeeld door de specialist ouderen geneeskunde.